Czech Version

Curriculum vitae

Kontakt

Co jsou zubní implantáty?

Přehled publikací

Dotazy

Dotazy

Dotazy


Odpověď na svůj dotaz týkající se výhradně implantologické problematiky naleznete nej-později do dvou dnů na této stránce. Dotazy z jiných stomatologických oborů prosím nezasílejte.

Jméno:
Dotaz:
Jsem robot:
Napište číslici pět:
Datum: 5.2.2007
Jméno: anonym
Dotaz: Dotaz z 21. 4. 2005:
V horní bezzubé čelisti mám teď zavedeno 6 implantátů. Všechno je v pořádku až na to, že při zkoušce zubního oblouku jsou zuby moc vpředu. Bylo mi řečeno, že se s tím nedá nic dělat, protože zubní oblouk musí být našroubovaný zezadu do implantátů. Je nějaké řešení? Jana

Vážená paní Jano, postavit celý horní zubní oblouk na implantátech je velmi složité. Nikdy nepoužíváme méně než 8 implantátů. Aby nebyl zubní oblouk moc vpředu, na to se musí myslet již při implantaci, implantáty je nutno sklánět směrem k patru. Pokud to nejde, existuje několik postupů, jak zuby i tak postavit na správné místo, ale jsou to velmi odborné věci a mailem nemohu radit (rada by ani nebyla určená Vám, ale lékaři a laborantovi).
Datum: 5.2.2007
Jméno: anonym
Dotaz: Dotaz z 19. 4. 2005:
Vlivem nějaké dysplasie nemám založené trvalé zuby. Je mi 27 a mám pouze dočasný chrup, který již ovšem dosluhuje. V současné době mám 7 zubů v horní čelisti a na nich můstek "od 5 do 5". V dolní čelisti mi ale zbyly pouze 3 zuby, špičáky a dvojka. Tam byl můstek zkrácen a doplněn provizorním můstkem. Obávám se ale, že zbývající zuby dlouho nevydrží a bude nutné je také vytrhnout. Má protetička ve FN Plzeň mi domluvila schůzku s tamním implantologem. Ten ovšem projevil obavy z toho, že kvůli nedovyvinutí čelisti je riskantní zavést implantáty. Nerv je příliš nízko. Možnost je nerv přesunout, ale s rizikem poškození. Mohl byste mi doporučit další postup? Eva K. (redakčně zkráceno)

Vážená slečno Evo, děkuji za velmi zajímavý dotaz. Přesouvat nerv je skutečně riskantní, ale jistě to nebude nutné. Bohužel ordinovat po internetu nejde. Velmi rád se na Vás podívám, zavolejte mi prosím na tel. 495 833 446 a domluvíme si schůzku (chtějte k telefonu mne a odvolejte se na tento dotaz). Jsem přesvědčen, že řešení najdeme, je to i pro nás svým způsobem výzva.
Datum: 5.2.2007
Jméno: anonym
Dotaz: Dotaz z 4. 4. 2005:
Jak časté by měly být preventivní prohlídky u stomatologa, jestliže mám implantát? Je nutné navštěvovat lékaře, který implantaci prováděl, nebo stačí kontrola u praktického zubního lékaře?

Záleží na úrovni rizika a na typu implantátu, to si posoudí sám implantolog. Šroubové implantáty by se měly kontrolovat jednou ročně, a to nepochybně u implantologa, který výkon prováděl.
Datum: 5.2.2007
Jméno: anonym
Dotaz: Dotaz z 3. 4. 2005:
Chtěla bych se Vás zeptat, jestli dva roky po vytržení horních zubů je nějaká naděje na implantaci. Je možné se u Vás objednat, za jak dlouho?

Naděje na implantaci rozhodně je a stojí za to přijít k vyšetření. Ale pozor, pokud jde o horní bezzubou čelist, léčba je vždy velmi zdlouhavá, obtížná a drahá (minimální cena je přes 100 000 Kč, délka léčby hodně přes rok). Zavolat můžete kdykoli.
Datum: 5.2.2007
Jméno: anonym
Dotaz: Dotaz z 3. 4. 2005:
V důsledku neléčené paradentózy mám natolik poškozenou čelist, že přední horní zuby (jedničky, dvojky?), drží v čelisti v hloubce cca 3 - 4 mm a kývají se. Lze provést regeneraci čelisti tak, aby nedošlo ke ztrátě zubů? Jak se tento postup nazývá? Miroslav

Postup se nazývá augmentace nebo řízená kostní regenerace, ale u Vás již k záchraně zubů použít nelze.
Datum: 5.2.2007
Jméno: anonym
Dotaz: Dotaz z 2.4. 2005:
Mám pro Vás rovnou tři laické otázky:
1/Nejsou korunky na stoličkách problematičtější než na předních zubech a není tedy lepší tento krok přeskočit a zavést rovnou implantáty? (Má jediná zkušenost s 6 dole je více méně častá bolest při skusu tvrdých potravin - s výplní, korunkou i následným můstkem. Ted se mám rozhodnout o korunkách na 5 a 6 dole na druhé straně.)
2/Jaký je běžný pocit při skusu s implantátem? Připomíná to fungování zdravé stoličky?
1/Je lepší ze zdravotního hlediska provádět implantáty postupně?
Hezké dny přeje Olga

Vážená paní Olgo, rozhodně bych nejprve zkusil korunky a teprve po likvidaci zubů implantáty. Při skusu na implantát máte stejný pocit jako při skusu na zub. Není důvod zavádět implantáty postupně, když to lze i najednou.
Datum: 5.2.2007
Jméno: anonym
Dotaz: Dotaz z 2. 4. 2005:
Jaké po operaci sinus lift nastávají potíže omezující pracovní výkon (teploty, bolesti) a jak dlouho trvají?

Sinus lift je zákrok nikoli z oblasti stomatologie, ale obličejové chirurgie. Je to tedy operace obtížnější a vážnější, přestože ji provádíme ambuläntně a vmístním znecitlivění. Očekávejte po něm bolesti tlumitelné analgetiky, dosti značný otok, diskomfort omezující společenský kontakt a celkovou kondici. Přiměřená je pracovní neschopnost po dobu 7-10 dnů. Avšak lidé, kteří jsou nuceni pracovat, neschopenku často nevyužívají a mnohdy tvrdí, že zákrok je prakticky nebolestivý. Nikomu bych to však nesliboval.
Datum: 5.2.2007
Jméno: anonym
Dotaz: Dotaz z 29. 3. 2005:
V důsledku doplnění kontaktních bodů (cca 0,5 až 2 mm!) mezi spodní stoličky a následnému popraskání a vytlačení spodních předních zubů dopředu a 8. nahoru se mi poškodily téměř všechny jak spodní zuby tak horní zuby a rovněž i výška skusu. U horních zubů došlo k posunu o cca 5 mm. Problém trvá již třičtvrtě roku. Dle ortodontisty se bude problém zhoršovat a nelze jej řešit, protože jsou posunuty dopředu všechny zuby. Doporučuje vytahovat si dudlíkem! kůži na obličeji a udělat fixní můstek nebo posunout zuby pomocí implantátu místo 8. (nyní již vytržené), bohužel mi není schopen poradit, kam se s tím obrátit (je mi 38). V důsledku vytlačení zubů dopředu mám již nyní trvalé bolesti v přední části horní čelisti (kolem kořenů zubů se mi udělaly tmavěmodré proužky, pravděpodobně žilky)a zespoda, kde se mi zřejmě v důsledku pokračujícího posunu zubů vytvářejí zarudlé půlměsíčky na dásni kolem okraje zubu. Navíc mám neustále napjaté svaly v obličeji protože již kůže téměř nepostačuje k překrytí zubů, posunutí je navíc velmi asymetrické, takže mám nyní již i zkřivená ústa a pokřivený obličej. Bolesti se zvyšují při mluvení a při jídle, bolest se zmírní pouze když mám pusu otevřenou, což není během dne možné. Problém jsem konzultovala ve FN v Plzni, tam mi však sdělili, že bolest nemůže být způsobena zuby a ortodontické vyšetření v podstatě odmítli. Popsaný stav (jak bolestivost tak výrazná deformace obličeje)je pro mě již neúnosný a vytváří mi problémy jak v práci (pracuji v zahraničním obchodě a v marketingu, takže vzhled je pro mě důležitý) tak v osobním životě (denně beru léky proti bolesti), proto uvažuji o možnosti nahradit zuby implantáty. Zajímalo by mě, zda je to v tomto případě možné a případně kam se obrátit.

Vážená paní Ivano, Vaše obtíže skutečně neodpovídají žádné mně známé chorobě a souhlasil bych s kolegy z plzeňské FN. Implantáty bych Vaše zuby rozhodně nenahrazoval, problémy budou někde úplně jinde.

Datum: 5.2.2007
Jméno: anonym
Dotaz: Dotaz z 28. 3. 2005:
Děkuji Vám za rychlou odpověď. Chtěla bych ke svému včerejšímu dotazu doplnit ještě jeden: které značky implantátů patří mezi ty "pro solidní práci nepoužitelné", a kterou značku byste (s ohledem na omezený studentský rozpočet) pro horní jedničku doporučil?

Na první otázku nemohu veřejně odpovědět. Na druhou snadno - Impladent nebo, když trochu víc našetříte, Replace.
Datum: 5.2.2007
Jméno: anonym
Dotaz: Dotaz z 27. 3. 2005:
Jsem z Rakouska, je mi 21 let a po úraze v tělocviku jsem měla několik let mrtvý zub (horní jednička). Asi před měsícem ho "moje" zubařka v Rakousku musela vytáhnout a dostala jsem vyjímací náhradu (mezerník). Zubařka říkala, že ji od doby vytáhnutí zubu musím nosit 2 měsíce, než bude možné, nasadit implantát. Já bych si implantát chtěla nechat udělat v ČR (studuji v Brně), tak jsem se ptala po stomatologických ordinacích na podmínky a podrobnosti. Teď ale k vlastní otázce: jedna brněnská stomatoložka (sama implantáty nezavádí) mi radila, že bych po uplynutí oněch dvou měsíců (hojení rány od tahání zubu) měla už rychle jednat a nechat si implantát udělat ihned, aby nedošlo k resorpci kosti - že existuje dokonce trend zavádět implantáty ihned po vytáhnutí zubu. Doporučila mi jednoho brněnského implantologa, který mi ale říkal, že se po vytáhnutí zubu musí čekat minimálně půl roku (!), než se implantát může zavést. Jaký máte Vy názor na tuto problematiku? Kdy je optimální čas na zavedení nového zubu? Proč se názory tak diametrálně liší?
A v čem spočívají takhle extrémní rozdíly v cenách mezi různými implantáty? Neplatí člověk jen za značku? Moc Vám děkuji, Eva Ch.

Vážená slečno Evo, děkuji za zajímavý dotaz. Jde-li o horní jedničku, nejlépe je implantovat hned po vytažení zubu (aby nedošlo k resorpci kosti - viz názor brněnské stomatoložky). Někdy je však lůžko po vytažení zubu infikované (váček apod.), pak je lépe několik málo týdnů počkat. Někdy je kost po ztrátě zubů defektní (například pokud se zub před vytažením hodně kýval), pak bývá lépe počkat na zhojení kosti, to je 6 měsíců (viz rada brněnského implantologa). Proto je optimální, když zub vytáhne sám implantolog a dle toho rozhodne, kdy je nejlépe implantát zavést (za předpokladu, že všechny techniky skutečně ovládá - to však nebývá pravidlem). Takže tady je důvod, proč jste slyšela tolik různých názorů.
Rozdíly v cenách implantátů spočívají v jejich kvalitě, rozhodně to není ve značce. Levnější značky jsou pro solidní práci nepoužitelné, střední jsou pro ty, kteří nechtějí nic luxusního, ale chtějí, aby to v zásadě fungovalo, nejdražší jsou pro ty, kteří mají zájem o nejkvalitnější výrobek s co nejmenším rizikem z dlouhodobého hlediska. Na našem pracovišti nabízíme výrobky od střední do nejvyšší kvality. Ale pozor, mluvím o nákupních cenách implantátů, nikoli o cenách pro pacienty. I podřadný implantát se dá prodávat draho...
Datum: 5.2.2007
Jméno: anonym
Dotaz: Dotaz z 23. 3. 2005:
Je mi 40 let a před půl rokem mi vypadl mléčný horní špičák. Na rentgenu se zjistilo, že mám v čelisti zaklíněný (retinovaný) stálý špičák. Mám šanci nechat si udělat zubní implantát? Nebude mi někdy dělat onen zaklíněný zub problémy?

Vaše situace je dosti častá. Stálý retinovaný špičák je téměř vždy uložen tak, že zabraňuje implantaci. Je třeba jej nejprve odstranit, mnohdy to není moc jednoduché. Pak lze narazit na problém, že se nevytvoří dost kosti - s tím už si ale zkušený implantolog poradí.
Datum: 5.2.2007
Jméno: anonym
Dotaz: Dotaz z 17. 3. 2005:
Udělala se mi infekce pod korunkou šestky vlevo dole a zub je k vytažení. Lékařka doporučuje můstek nebo implantát. Údajně mám nedostatek kostní hmoty. Žiji v USA a v létě se chystám na 8 týdnů do ČR. Dá se s tímto problémem něco udělat? Mohla bych si v USA nechat vyléčit zánět, provést augmentaci a po příjezdu do Čech bychom mohli implantovat. Je velké riziko s jednofázovým systémem implantátů? Co byste mi doporučoval? V USA jsou ceny nehorázné, k tomu moje zubařka má zkušenosti jen se třiceti implantáty. Jitka

Vážená paní Jitko, doporučuji Vám nechat si zub co nejdříve odstranit, augmentaci nepodstupovat a po šesti měsících můžeme implantovat. Jediný problém vidím v tom, že pokud chcete přijet již v létě, hojení nebude dostatečné. Možná Vás překvapuje doporučení neaugmentovat, ale máme opakovanou zkušenost, že v USA doporučují augmentovat i ty situace, kde to rozhodně není nutné (byznys?). Navíc není-li augmentace provedena perfektně, místo přidání kosti se podmínky pro implantaci velmi zhorší. S touto chybou se setkáváme velmi často. Z jednofázových implantátů strach nemějte.
Datum: 5.2.2007
Jméno: anonym
Dotaz: Dotaz z 11. 3. 2005:
Je mi 40 let, v horní čelisti mám pouze jedničky a dvojky a můj lékař mi sdělil, že tyto zuby je nutné odstranit a že by bylo vhodné nahradit je implantáty. Je možné udělat implantáty v horní čelisti pouze od čtyřky po čtyřku, jak moc by to bylo finančně náročné a lze implantovat hned po odstranění zubů a umístit na něj můstek?

Vážená paní, nahradit horní bezzubou čelist implantáty je to nejobtížnější, co v implantologii existuje. Nahradit zuby jen od čtyřky po čtyřku v zásadě lze, ale na našem pracovišti to neprovádíme, protože takovéto částečné výkony nepovažujeme za vhodné (jejich spolehlivost je podstatně nižší oproti vytvoření celého zubního oblouku). Zavést implantáty ihned po odstranění zubů a zatížit je můstkem je možné pouze v příznivém případě, takže mailem se nemůžeme přesně vyjádřit. Pokud byste chtěla zhotovit celý zubní oblouk, stálo by to 110000- 270000 Kč (podle typu implantátů) a léčba trvá asi 17 měsíců. Po tuto dobu můžete nosit snímatelnou náhradu.
Datum: 5.2.2007
Jméno: anonym
Dotaz: Dotaz z 9. 3. 2005:
Je mi 40 let a nemám obě horní šestky už několik let. Ostatní zuby jsou dobré, zubařka doporučuje náhradu, kterou zatím neudělala. Existuje náhrada, jejíž upevnění by nevyžadovalo ukotvení do čelisti (implantát) nebo v okolních zdravých zubech (můstek)? Před 20-30 lety se teto problém údajně řešil s použitím zlata, bohužel nevím, a ani si nedovedu představit, jak.

Já si to také nedovedu představit. Bohužel nic takového neexistuje ani neexistovalo. Škoda.
Datum: 5.2.2007
Jméno: anonym
Dotaz: Dotaz z 9. 3. 2005:
Mám zavedený implantát fy Straumann v místě horní dvojky tři týdny (byla provedena také augmentace). Je normální pohyblivost krycího šroubku? Měla jsem totiž dojem, že tento krycí šroubek držel pevně. Žádné jiné problémy nemám. k.k.

Krycí šroubek uzavírá po dobu vhojování vstup do vnitřního prostoru implantátu (sem později přijde našroubovat pilíř). U implantátů ITI (Straumann) je většinou tento šroubek od začátku přístupný (u jiných implantátů bývá přešit sliznicí). Má být samozřejmě pevně dotažen. Zdá se, že se u Vás povolil. Nejlépe by bylo zajít za implantologem, aby šroubek dotáhl. Pokud by se však vyšrouboval a ztratil (tedy šroubek), nic zas tak zoufalého by se nestalo.
Datum: 5.2.2007
Jméno: anonym
Dotaz: Dotaz z 10. 2. 2005:
Můžete určit životnost implantátu? Co s ním po ukončení životnosti? Co v případě, že organismus reaguje na implantát negativně? Lze vyměnit na implantátu porušenou korunku? Lze starší implantát spojit s novými implantáty a pak využít k rekonstrukci celého zubního oblouku? R.P. Brno

Předpokládám, že se tážete na válcové implantáty. Jejich životnost v principu omezená není. Pokud dělají po čase problémy, je to již (neplánované) selhání implantátu. Když jej organismus nepřijme nebo vyloučí, dá se odstranit velmi snadno. Když se např. zlomí a fragment je vhojený, je odstranění dosti obtížné (musí se odstranit chirurgicky). Korunku vyměnit lze a starší implantát, pokud je v pořádku, lze spojit s novými implantáty.
Datum: 5.2.2007
Jméno: anonym
Dotaz: Dotaz z 8. 2. 2005:
Řadu let mám v dolním zubním oblouku na zubech keramický most. Jeden z pilířových zubů mi nyní dělá problémy a je třeba jej odstranit. Je nutné odstranit také všechny zbroušené zuby, nebo se dají využít? Most drží velmi pevně.

Vážený pane docente, zrovna tenhle dotaz je dost obtížný, protože nemám dost podkladů k odpovědi. Pokud použijete vhodný implantát a zuby jsou využitelné, je pravděpodobnější, že by se extrahovat nemusely a zubní oblouk by se jen obnovil pomocí implantátu a vlastních zubů. Spojovat se zuby se mohou čepelkové implantáty, u šroubových to někdy není vhodné, někdy to jednoznačně nelze.
Datum: 5.2.2007
Jméno: anonym
Dotaz: Dotaz z 8. 2. 2005:
Mohu po zavedení čtyřech implantátů jíst? Je cítit bolest po zavedení implantátu?

Pokud Vás implantolog neinformoval jinak, jíst můžete, i když spíše kašovitou stravu. Implantace jednoho implantátu obvykle nebolí, ale u čtyřech to již nelze předpokládat a bylo by dobré brát analgetika.
Datum: 5.2.2007
Jméno: anonym
Dotaz: Dotaz z 8. 2. 2005:
Mohu si zvolit na horní čelist dražší implantáty (Replace) a na dolní ty levnější (Impladent)? Kolik bych potřeboval implantátů, když v dolní čelisti mi chybí zuby od pětky dozadu na každé straně?

Kombinaci provést můžete a dokonce bych řekl, že by to za jistých okolností mohlo být i výhodné. Zuby se obvykle nahrazují po šestku, potřeboval byste tedy na 4 korunky 4 implantáty.
Datum: 5.2.2007
Jméno: anonym
Dotaz: Dotaz z 7. 2. 2005:
Budu si chtít nechat udělat implantát, ale jsem od Vás daleko (okres Litoměřice), tak jsem se chtěla zeptat, jestli tady někde v okrese nemáte nějakého kolegu, nemohu nikoho sehnat.

Nemůžeme si dovolit dělat reklamu jednomu na úkor druhého. Navíc odpověď neznám. Z tohoto kraje však máme hodně pacientů, což ukazuje nejspíše na malý počet implantologů.
<<< PŘEDCHOZÍ | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278 | 279 | 280 | 281 | 282 | 283 | 284 | 285 | 286 | 287 | 288 | 289 | 290 | 291 | 292 | 293 | 294 | 295 | 296 | 297 | 298 | 299 | 300 | 301 | 302 | 303 | 304 | 305 | 306 | 307 | 308 | 309 | 310 | 311 | 312 | 313 | 314 | 315 | 316 | 317 | 318 | 319 | 320 | 321 | 322 | 323 | 324 | 325 | 326 | 327 | 328 | 329 | 330 | 331 | 332 | 333 | 334 | 335 | 336 | 337 | 338 | 339 | 340 | 341 | 342 | 343 | 344 | 345 | 346 | 347 | 348 | 349 | 350 | 351 | 352 | 353 | 354 | 355 | 356 | 357 | 358 | 359 | 360 | 361 | 362 | 363 | 364 | 365 | 366 | 367 | 368 | 369 | 370 | 371 | 372 | 373 | 374 | 375 | 376 | 377 | 378 | 379 | 380 | 381 | 382 | 383 | 384 | DALŠÍ >>>

Ordinační doba

Pondělí

7³° - 16°°

Úterý

7³° - 15°°

Středa

7³° - 13°°

Čtvrtek

7³° - 15°°

Pátek 

7³° - 14°°

Jsme členy

 

Implantologický klub

České republiky

 

European Association

for Osseointegration

 

Česká stomatologická komora

 

Kontakt

doc. MUDr.

Antonín Šimůnek, CSc.

Centrum dentální implantologie
Stomatologická klinika
Fakultní nemocnice

Sokolská 581
500 05 Hradec Králové

tel.: 495 833 446

fax.: 495 832 024

email: simunek@email.cz

 

vyrobilo studio DAMI 2007 ©