Czech Version

Curriculum vitae

Kontakt

Co jsou zubní implantáty?

Přehled publikací

Dotazy

Dotazy

Dotazy


Odpověď na svůj dotaz týkající se výhradně implantologické problematiky naleznete nej-později do dvou dnů na této stránce. Dotazy z jiných stomatologických oborů prosím nezasílejte.

Jméno:
Dotaz:
Jsem robot:
Napište číslici pět:
Datum: 12.8.2010
Jméno: Lenka
Dotaz: Děkuji za rychlou odpověď z dnešního dne.Ještě bych měla dotaz, do jaké doby je ideální po případném vypadnutí mléčné pětky se začít zajímat o implantát, aby mi nezačala řídnout kost, je to opravdu jen do 3 měsíců či to může být i déle např do jednoho roka?<br />
Dále zde mám dotaz ohledně implantátů a posouvání toho jednoho zubu čtyřky na místo pětky.Může nastat komplikace s implantátem pokud bych byla těhotná? Pokud vim, tam než je implantát umístěn do kosti, tak se berou antibiotika, případně anestetika, což by asi nebylo ideální. Je také možné, že by tělo zub nemuselo spíše přijmout, pokud bych byla těhotná?<br />
Neni raději tedy lepší počkat s umístěnim implantátu až po ukončení těhotenství (zas nevim, jak je to s řídnutim kosti po přesunu té čtyřky na pětku). Jak dlouho zde čelist zůstane v dobrém stavu vhodná pro implantát, již napořád či jen po kratší dobu (měsíce či roky)? Jinak předpokládám, že posunutí zubu o jedno místo v průběhu těhotenství by neměl být problém. Předem děkuji za další odpověď
Odpověď: Po vytažení zubu nehrozí řídnutí kosti, ale ubývání kosti. Implantovat je nejlépe za 5 měsíců po vytažení zubu, horní limit neexistuje, ale každý měsíc navíc podmínky zhoršuje. Implantace v těhotenství je možná, ale lépe je implantovat až po porodu, protože v případě komplikací po implantaci by bylo obtížné podávat antibiotika nebo rentgenovat.
Datum: 12.8.2010
Jméno: Lenka
Dotaz: Dobrý den pane doktore.Je mi 30 let a řešim problém se zuby jako ostatní. Jde o mléčnou pětku dole, mám ji částečně s výplní(byl tam kdysi kaz, nebyl hluboký), druhý zub nikdy nevyrostl. Podobný problém mám i na druhé straně, tam mi ale pětka dole vypadla již tak před patnácti lety a nic jsem neřešila prozatim. Nyní mi začala čtyřka padat do volného místa po mléčné pětce, zároveň i šestka mi trochu padá. Již jsem objednaná na rovnátka, bude mi posunuta čtyřka na místo pětky (kvůli řídké kosti) a pak využiju implantát na místo čtyřky. Jde mi ale nyní o tu mléčnou pětku na druhé straně, zub se nekýve. Pani doktorka mě ujišťovala, že pokud je zub i mléčný stále v čelisti, tak by čelist měla být v normálnim stavu (neměla by být řídká). Tedy pokud by mi tento zub vypadl např za deset let, nevidí moje doktorka problém ve využití implantátu (s kostí by neměl být problém) do 3 měsíců po vypadnutí zubu. Chtěla bych se tedy zeptat na váš názor ohledně té mléčné pětky a řídnutí kosti v dolní čelisti po vypadnutí tohoto zubu a zároveň zda je běžné takhle posouvat zub (čtyřku na místo pětky) a po přesunutí použít implantát (nemusí se použít kostní štěp).Děkuji za odpověď
Odpověď: Postup lékaře je správný ve všech bodech. Mléčný zub si nechte co nejdéle, nic nehrozí.
Datum: 12.8.2010
Jméno: karolina
Dotaz: Dobry den,vse jsem si tady radne procetla a zajimalo by me kolik zubu se nahrazuje cely dolni oblouk?Je mozne hned vse vytrhnout a nasadit implantaty.myslim dolni celist,bydlim v zahranici takze bych musela k vam dorazit letecky.dekuji za odpoved.
Odpověď: Nahrazujeme-li celý zubní oblouk, používáme 5 implantátů a na ně stavíme 12 zubů. Musela byste však v ČR být až do ukončení léčby, což nevidím jako reálné.
Datum: 12.8.2010
Jméno: Otakar Fritscher
Dotaz: Vážený pane docente. Před rokem mi byla do dolní čelisti, na místě po šestce, osazena spodní část implantátu. Nyní můj lékař zjistil, že implantát do kosti nezarostl správně, má vůli a v dásni ho drží pouze vazivová tkáň. Nyní chce tuto část opět odstranit a po obnově kostní hmoty osadit implantát o větším průměru. Zajímal by mě Váš názor na uvedený postup a dále jaké je nebezpečí, že se do navrtané kosti po odejmutí implantátu může dostat nějaká infekce.
Odpověď: Lékař postupuje správně a infekce se nebojte.
Datum: 11.8.2010
Jméno: Věra
Dotaz: Opakovaně mi jsou dávány bílé výplně do mrtvých zubů- které mi i 2x vypadnou třeba do půl roku a platím je znovu - př. 600 Kč.<br />
Byl mi zhotoven můstek, kde byl po zubem váček- můstek mi byl vytržen - do půl roku - nebot se pod ním udělal zánět.Je vhodné dělat korunky na zub, kde je váček.<br />
Jsem nyní v takové situaci- zub - pročištění kanálků - 2x doastavěn bílou výplní - opět vypadla - opět znovu placení - do půl roku - nyní do kořenů mám nástavbu - ale opuchla jsem - je tam opět váček -<br />
naštěstí se zub zklidnil - je vhodné tam dávat korunku.<br />
A dají se váčky odstranit nebo se musí zuby vytrhnout.Již jsem přišla o několik zubů.<br />
Děkuji
Odpověď: Patrně jste přehlédla, že jste ve specializované implantologické poradně. Obraťte se prosím na zubního lékaře.
Datum: 11.8.2010
Jméno: Věra
Dotaz: Hezký den.Vpravo dole mi chybí 6.7.a je málo kosti.Bylo mi sděleno, že se kost musí doplnit.Nejlépe vysekat vzadu za posledními zuby.<br />
Cena doplnění kosti se prý nedá určit - prý po obnažení a seříznutí dásně - při operaci se dá poznat, kolik kosti chybí.Prý může být rozdíl až 10 000.
Odpověď: Nejlépe je v této situaci užít čepelkový implantát. Je levnější než šroubový implantát (u nás stojí 8250 Kč a použije se jen jeden) a téměř nikdy není třeba kost doplňovat (princip není přizpůsobit kost implantátu, ale přizpůsobit implantát kosti).
Datum: 11.8.2010
Jméno: Kateřina
Dotaz: Dobrý den, prosím syn měl před třemi týdny úraz. Jednu jedničku nemá vůbec, druhou se podařilo zachránit fixací dláhou. Zub se chytil s nervy. Je zlomený. Synovi je 13 let. Jaká by byla prosím nejvhodnější léčba. Chceme mu v budoucnu dát implantát. Kost nebyla porušena. Zuby měl bílé bez kazu a nebylo potřeba rovnátka na pevno. Nyní po předběžných vyšetřeních u ortodonta bude pravděpodobně rovnátka potřebovat. Děkuji Vám moc za odpověď
Odpověď: Implantovat lze u chlapců většinou v 16 letech. Do té doby je tedy třeba nosit nějakou provizorní náhradu (nejčastěji mezerník nebo umělou korunku pověšenou na ortodontickém aparátu) a uchovat zub vedlejší.
Datum: 8.8.2010
Jméno: Marta
Dotaz: Dobry den pane doktore, mela bych zajem o vytrzeni vrchni 4 vlevo a nasledne vlozeni implantatu ihned po vytrzeni. Jak se mohu u Vas objednat a za jak dlouho davate terminy? Dekuji za odpoved.
Odpověď: Zavolejte na 494 833 446 a objednáme Vás na září - říjen ke vstupnímu vyšetření. Přitom posoudíme, zda je to Vámi navrženým postupem možné.
Datum: 8.8.2010
Jméno: Tomáš
Dotaz: Dobrý den pane docente,<br /><br />
na horní jedničce jsem měl donedávna korunku na čepu. Před 14 dny se korunka uvolnila i s čepem a ukázelo se, že v kořeni je zánět. Vypadá to, že se ho možná nepodaří zachránit. Chtěl bych se zeptat, jestli byste doporučil implantát namísto můstku. Taky bych se chtěl zeptat, jestli je rozdíl v postupu, kdy se osadí implantát ihned po vytažení kořene a nebo po zahojení místa po vytržení a co by jste v mém případě doporučoval. Kdybych se chtěl na Vaši klinice na tento zákrok objednat, jak by to časově a finančně vypadalo. Předem moc děkuji za odpověď.
Odpověď: Pokud jsou okolní zuby v pořádku, je lepší implantát. Nejlépe je vytáhnout zub (tedy u nás) a ihned implantovat, tentýž den budete mít i provizorní pryskyřičnou korunku. Jde to však jen za příznivých podmínek, to musíme zhodnotit v ordinaci. Běžné objednací lhůty k vyšetření jsou asi za měsíc a k implantaci za další měsíc. Pokud by však hrozil problém z prodlení, jistě bychom to zorganizovali rychleji. Cena 17 000 Kč.
Datum: 8.8.2010
Jméno: norika
Dotaz: Dobry den ,dekuji za odpoved a chci se jeste zeptat<br /><br />
je mozne to udelat timhle zpusobem...<br /><br />
Objednala bych se k Vam ,pak extrakce zbylych zubu-extrakce se plati? kdyz ano tak kolik cca 13 zubu.Mela bych tedy zajem o snimatelnou protezu na obdobi hojeni cca tech 5 mes.-cca 2x3500kc.Kdy bych dostala snimatelnou nahradu-ihned po vytazeni zubu?Jedna se o imediatni nahradu?Zcela jiste bych si pak nechala udelat spodni oblouk za tech 67 tis.<br /><br />
Co se tyce horniho oblouku uvidim jak mi to dovoli fin.situace.Pocitam tedy ze po vytazeni zubu bude hojeni cca 5 mes.Je mozne pripadne pak udelat dodatecne horni oblouk dejme tomu za dalsi 3-6 mes.Rada bych vse mela od Vas.Dekuji za odpoved,ocenuji vasi pomoc,co se tyce teto poradny jste fakt jedicni a skveli.
Odpověď: Prosím zavolejte mi za 14 dnů (nyní začínám dovolenou) na 495 833 446 a všechny dotazy Vám zodpovím. Už je to dosti složité.
Datum: 8.8.2010
Jméno: Kamila
Dotaz: Dobrý den pane doktore,chtěla sem se zeptat na koho se mám obratit když chci nové zuby? K moji zubařce se stydím jít.Je mi 17 let a jsem bez zubu,ve předu mi vypadl jeden a vedle něho se mi ulomil druhý. Prostě mi vypadavají.Předem děkuji za odpověd.
Odpověď: Přece jen bych šel k Vaší zubařce. Od toho ji máte. Už jistě něco zažila, takže zas takový zážitek to pro ni nebude.
Datum: 6.8.2010
Jméno: norika
Dotaz: jeste pookracovani dotazu omlouvam se ,jelikoz jsem se nize docetla ze mohu mit i pocas hojeni snimatelnou nahradu ta by vysla cenove na kolik pro horni a dolni oblouk.cenu prosim napsat zvlast dekuji.
Odpověď: V obou případech asi tak 3500 Kč.
Datum: 6.8.2010
Jméno: norika
Dotaz: dobry den,v horni celisti mam k vytrzeni 3 zuby, v dolni 10,chci si u vas dat udelat spodni chrup jak jsem se zde docetla za tech 67 tis.zajima me otazka jestli extrakci zubu by jste delal vy a nasledne bych pocas hojeni mela za priplatek docetla jsem se 17 tis provizorni implantaty vcetne mostu,pochopila jsem to spravne?zavedeni provizornich implantatu je hned po vytrzeni stavajicich zubu?Jsem si vedoma ze hojeni je pak cca 5mesicu .Horni patro si asi z financnich duvodu jelikoz je cena mnohem vyssi dam udelat jinde asi na miniimplantaty.Zajima me jestli pak je moznosti stomatolgie trefin tvar a odstin zubu co bych mela od vas spiodni oblouk za tech 67 tis.V pripade ze bych se rozhodla nechat si udelat u vas i horni patro tak provízorni implantaty cca na 6 mes jsou take cca 17tis pro horni oblouk?Omlouvam se ze muj dotaz je obsirnejsi a predem dekuji za zodpovezeni mych dotazu a naposled bych se jeste zeptala jelikoz horni oblouk je za cca 170 tis kdyby ma fin. situace to hned za 5 mes po hojeni nedovolovala je mozna mit napr ti provizorni implantaty o nekolik mesicu dele dejme tomu misto 5-6 mes. tak 9-10.Preji hezky vikend.S pozdravem Norika
Odpověď: Dolní zuby bych vytáhl a ihned bych zavedl provizorní implantáty. Tvar i barva zubů se samozřejmě dá zvolit jakkoli podle potřeby. V horní čelisti stojí provizorní implantáty 20 tis. Kč a most 3600 Kč. Provizorní implanáty však nelze nechat v čelisti déle, protože pak mohou dělat potíže (pozor, miniimplantáty a provizorní implantáty jsou v podstatě to samé).
Datum: 6.8.2010
Jméno: Jan Kunc
Dotaz: Dobry den, zhruba pred 1.5 rokem mi byla vytrzena dvojka nahore. Zub byl predtim dlouho leceny, byly vyplneny korenove kanalky, ale kvuli dlouho trvajicimu zanetu v kosti musel byt nakonec vytrzen. Vytrzeny zub mi byl vlozen zpatky do dasne a kompozitem pripevnen ke dvou prilehlym zubum (1 a 3) s tim, ze je to pouze provizorni a zhruba po pul roce bych si mel nechat udelat implantat. Muj soucasny zubar mi ale nyni tvrdi, ze implantat zatim neni potreba. Ze zub je vlozen v dasni a tudiz si telo mysli, ze tam vlastne porad je a nemelo by dochazet ani k ubyvani kosti. Chtel bych se proto zeptat, zda toto reseni opravdu nevadi a nebo je nezbytne nechat si udelat implantat. Velice dekuji za odpoved. Jan Kunc
Odpověď: Vytržený zub Vám nemůže být vložen zpátky do dásně, především proto, že nebyl v dásni, ale v kosti. Také proč by se trhal, když by se v zápětí dával zpět. To nedává smysl. Spíše z něj byla odříznuta jen korunka (tj. nitroústní část zubu) a vlepena do mezery. Pokud to je tak, tělo si samozřejmě nic nemyslí a likviduje kost jako nadbytečnou. Chcete-li implantát, měl by se udělat již dnes (nejlépe měl být zaveden hned nebo co nejdříve po vytažení zubu).
Datum: 5.8.2010
Jméno: Jaromír
Dotaz: Dobrý den pane docente,<br />
před 2 měsící mi byla provedena extrakce zubu č.7 v horní čelisti kvůli zánětu. Nyní mě bolí zub 6, který je vedle vytrženého zubu. Mám obavy, abych o něj opět nepřišel. Uvažuji o implantátu vytržené 7, neboť v noci se mi brousí přední dvojky a trojky o sebe a udroluje se postupně sklovina. Mám obavy, že tato 7 byla vytržena zbytečně, přestože dle RTG byl pod ní zánět a byla prý rozpůlená.Prosím o Váš názor.<br />
Děkuji Vám předem za odpověď. <br />
Odpověď: Pokud budete chtít, můžeme sedmičku zaimplantovat. Ovšem budeme muset přidat kost. Skřípání zubů (bruxismus), kterým asi trpíte, je dost nebezpečná věc i pro implantáty. Mohou se přetížit. Jestli byla sedma zlomená, jistě se netahala zbytečně.
Datum: 5.8.2010
Jméno: Dagmar
Dotaz: Dobrý den pane docente, mám následující dotaz.Je operace bone splitting při nezaložených horních dvojkách pro dceru 19 let složitá a jaká jsou rizika?Dělá se v celkové anestezii nebo v analgosedaci?Implantáty se osadí při této operaci?Nebylo by snadnější a méně bolestivé nechat udělat kořenovou inlay-teď snad šetrnější metodou jen menších zářezů do okolních zubů na křidélka korunek.Děkuji
Odpověď: Před hodinou jsem Vám na tuto otázku odpověděl.
Datum: 5.8.2010
Jméno: Dagmar
Dotaz: Dobrý den pane docente,mám následující dotaz. Je operace bone splitting při nezaložení horních dvojek pro dceru 19let složitá a jaká jsou rizika?Dělá se v celkové anestezii nebo v analgosedaci?Implantáty se osazují při této operaci nebo později?Nebylo by snadnější a méně bolestivé udělat kořenovou inlay-teď snad dostupnou metodou jen menších zářezů do okolních zubů na "křidélka"korunek?
Odpověď: Bone splitting není operace složitá, provádí se bez problémů v místní anestezii, ale musí se o ní rozhodovat uvážlivě, protože někdy vede ke špatným estetickým výsledkům. Implantuje se současně se splittingem a implantát se nechává vhojovat 5 měsíců. Kořenová inlay je termín pro něco jiného. Máte patrně na mysli modifikaci adhezivního mostu. To mnohdy lze, ale je to dlouhodobé provizorium, nikoli definitivní řešení.
Datum: 5.8.2010
Jméno: Jana
Dotaz: Dobrý den, pane docente, chtěla bych se zeptat, zda je možné implantovat celý horní oblouk, když nyní mám na 2 a 3 z obou stran nasazen na pevno most od 1 do 4 a ostatní zuby mám kvůli paradontitidě již 6 let vytrženy. A je v tomto případě možné uvažovat i o provizorních implantátech a nebo mám stávající 2 a 3 nechat vytrhnout a k Vám přijet za cca 4 měsíce? Obdobná situace se týká i mé dolní čelisti. Moc děkuji.
Odpověď: Objednejte se ke vstupnímu vyšetření na 495 833 446, zhotovíme rtg snímek a stanovíme optimální postup. Bez vyšetření se nemůžeme vyjádřit.
Datum: 4.8.2010
Jméno: Ivana
Dotaz: Dobrý den,vážený pane docente,prosím o radu.Mám 1rok zavedený implantát i se sinus liftem .Nedávno jsem začala cítit v této oblasti tlak a nepříjemné pocity.Mohlo by to znamenat ,že se něco děje s implantátem?Jak se prosím pozná,že tělo impl.nepřijalo.Děkuji
Odpověď: Příčin může být řada, nejspíše by mohlo jít o chronický zánět v čelistní dutině. Obraťte se na lékaře, který vám zákrok provedl. Že implantát není vhojen, to se většinou pozná tím, že není stabilní (pevný). Často to neprovázejí žádné subjektivní obtíže. Pokud však máte implantát již rok, jistě se vhojil. Mohl se však vyloučit (to se může projevit mírnými bolestmi nebo otokem).
Datum: 4.8.2010
Jméno: Klára
Dotaz: Prosím Vás o informaci. Nemám základ druhého zubu<br />
a byl mi doporučen implantát.Můžete mi doporučit,<br />
jaký by byl nejlepší. A přibližnou cenu.Je mi 28 let a jedná se o pětku dole. <br />
Děkuji
Odpověď: My používáme převážně Impladenty, cena 15 000 Kč i s korunkou.
<<< PŘEDCHOZÍ | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278 | 279 | 280 | 281 | 282 | 283 | 284 | 285 | 286 | 287 | 288 | 289 | 290 | 291 | 292 | 293 | 294 | 295 | 296 | 297 | 298 | 299 | 300 | 301 | 302 | 303 | 304 | 305 | 306 | 307 | 308 | 309 | 310 | 311 | 312 | 313 | 314 | 315 | 316 | 317 | 318 | 319 | 320 | 321 | 322 | 323 | 324 | 325 | 326 | 327 | 328 | 329 | 330 | 331 | 332 | 333 | 334 | 335 | 336 | 337 | 338 | 339 | 340 | 341 | 342 | 343 | 344 | 345 | 346 | 347 | 348 | 349 | 350 | 351 | 352 | 353 | 354 | 355 | 356 | 357 | 358 | 359 | 360 | 361 | 362 | 363 | 364 | 365 | 366 | 367 | 368 | 369 | 370 | 371 | 372 | 373 | 374 | 375 | 376 | 377 | 378 | 379 | 380 | 381 | 382 | 383 | 384 | DALŠÍ >>>

Ordinační doba

Pondělí

7³° - 16°°

Úterý

7³° - 15°°

Středa

7³° - 13°°

Čtvrtek

7³° - 15°°

Pátek 

7³° - 14°°

Jsme členy

 

Implantologický klub

České republiky

 

European Association

for Osseointegration

 

Česká stomatologická komora

 

Kontakt

doc. MUDr.

Antonín Šimůnek, CSc.

Centrum dentální implantologie
Stomatologická klinika
Fakultní nemocnice

Sokolská 581
500 05 Hradec Králové

tel.: 495 833 446

fax.: 495 832 024

email: simunek@email.cz

 

vyrobilo studio DAMI 2007 ©